Υστερα από τέσσερα χρόνια, με την κατάργηση -φέτος- του «10», υποψήφιοι με βαθμολογίες κάτω από τη βάση εισάγονται τόσο σε ΤΕΙ όσο και σε πανεπιστήμια. Γύρω στις 10 με 12.000 χιλιάδες οι «ευνοημένοι». Πτώση των...


βάσεων των σχολών δείχνουν οι επιδόσεις του συνόλου των υποψηφίων, που είναι 5.239 περισσότεροι από πέρυσι.

Από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, προκύπτει:

- Στις σχολές των ΤΕΙ θα εισαχθούν υποψήφιοι που θα έχουν συγκεντρώσει 4 με 5.000 μόρια (χαμηλής ζήτησης τμήματα στην περιφέρεια).

- Στις σχολές των πανεπιστημίων θα εισαχθούν υποψήφιοι με 6 και 7.000 μόρια στις χαμηλόβαθμες σχολές της κλίμακας, ήτοι ξενόγλωσσα, γεωγραφίας και περιφερειακά.

* Οι 5.239 περισσότεροι υποψήφιοι ενδέχεται να επηρεάσουν την κίνηση των βάσεων επιπροσθέτως των παραδοσιακά αστάθμητων παραγόντων, δηλαδή των προτιμήσεων των υποψηφίων και των βαθμών πρόσβασης που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. Αρκετά σημαντικός αναμένεται να αποδειχτεί και ο παράγοντας που ακούει στο όνομα «οικονομική κρίση». Εκτιμάται ότι θα υπάρξουν υποψήφιοι που ίσως θυσιάσουν ορισμένες επιλογές τους (περιφερειακά τμήματα της πρώτης τους προτίμησης) προκειμένου να μη φύγουν από τον τόπο διαμονής τους και κυρίως όσοι κατοικούν στην Αθήνα. Αναπόφευκτα θα επηρεαστεί η διακύμανση των βάσεων και ίσως σε αρκετές σχολές συγκρατηθεί η διαφαινόμενη πτωτική πορεία.

ENET