Facebook
Όλα ωραία και καλά όταν κάνετε πρόταση γάμου μέσω Twitter ή αλλάζετε την οικογενειακή σας κατάσταση στο προφίλ σας την ώρα που παντρεύεστε, όμως όταν η αγάπη σας ξεθωριάσει και οι σκέψεις σας στραφούν στο διαζύγιο, καλά θα κάνετε να αφαιρέσετε από τη λίστα των φίλων σας τον οσονούπω πρώην σας, και σύντομα. Τα στοιχεία που θα διαβάσει στο προφίλ σας ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν εναντίον σας στο δικαστήριο.
Σύμφωνα με λεπτομερή έκθεση του AssociatedPress, τα κοινωνικά δίκτυα είναι η νέα αγαπημένη πηγή πληροφοριών για τους δικηγόρους διαζυγίων.
Για την ακρίβεια, πολλοί δηλώνουν κατάπληκτοι και ενθουσιασμένοι επειδή η τάση μας να αποκαλύπτουμε υπερβολικά πολλές πληροφορίες για τους εαυτούς μας μέσω του διαδικτύου προσφέρει άφθονα στοιχεία σχετικά με την ερωτική μας ζωή, τις συνήθειές μας στη διασκέδαση, ακόμη και την οικονομική μας κατάσταση.
Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τη μητέρα που έχασε την κηδεμονία των παιδιών της γιατί έπαιζε FarmVille ή World of Warcraft την ώρα που ισχυριζόταν ότι περνούσε χρόνο μαζί τους, ή το σύζυγο που αρνιόταν ότι είχε θέματα με τη διαχείριση της οργής του αλλά βρέθηκε να εξαπολύει εμπρηστικά μηνύματα, μεταξύ των οποίων και απειλές άσκησης βίας, μέσω του προφίλ του στο Facebook.
Και, φυσικά, εκείνες οι φωτογραφίες με το σέξι νέο σας σύντροφο δε θα αρέσουν στον πρώην σας ή στο δικαστή, ειδικά αν τίθεται θέμα απιστίας στην περίπτωσή σας.
Γενικά, η Αμερικανική Ακαδημία Δικηγόρων Διαζυγίων αναφέρει ότι το 81% των μελών της κλήθηκε να αντιμετωπίσει -ή χρησιμοποίησε- στοιχεία από πηγές κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ των οποίων το Facebook, το Twitter και το YouTube. Επίσης, Βρετανική δικηγορική ιστοσελίδα ανέφερε ότι η λέξη «Facebook» εμφανίστηκε στο 20% των υποθέσεων που χειρίστηκε τον περασμένο χρόνο.
Φαίνεται πως οι δικαστές δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη δυσκολία στο να κάνουν δεκτά αυτού του είδους τα στοιχεία, καθώς σύμφωνα με την κρατούσα άποψη είναι από δύσκολο έως αδύνατο να υπάρξει κάποιου είδους ψευδής καταχώρηση στη σελίδα ενός χρήστη του Facebook.
Τι πιστεύετε; Είναι άδικο να χρησιμοποιούνται τέτοια στοιχεία σε περίπτωση διαζυγίου; Ή μήπως οι άνθρωποι πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί στο τι δημοσιεύουν στο διαδίκτυο και με ποιους το μοιράζονται;
[via]