Η συνεταιριστική τράπεζα της Πολωνίας BPS υποστηρίζει ότι είναι η πρώτη στην Ευρώπη που θα εγκαταστήσει βιομετρικό ΑΤΜ το οποίο θα επιτρέπει στους πελάτες να κάνουν ανάληψη μετρητών απλά με ένα άγγιγμα του δακτύλου τους.
Το ATM το οποίο εμφανίζεται για πρώτη φορά στη Βαρσοβία, λειτουργεί με την τεχνολογία «finger vein» («η φλέβα του δακτύλου»). Πρόκειται για ένα σύστημα πιστοποίησης το οποίο αναπτύχθηκε από την ιαπωνική Hitachi.
Σύμφωνα με την εταιρεία ένα υπέρυθρο φως διέρχεται μέσα από το δάκτυλο για να ανιχνεύσει ένα μοναδικό πρότυπο των εξαιρετικά μικρών φλεβών που διέρχονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, το οποίο στη συνέχεια συνδυάζεται με ένα προκαταχωρημένο προφίλ για να εξακριβωθεί η ταυτότητα ενός ατόμου.
«Είναι μια πολύ πιο αξιόπιστη τεχνική από τη χρήση δακτυλικών αποτυπωμάτων» τονίζει στο CNN, ο Peter Jones, επικεφαλής της Hitachi για την ασφάλεια στην Ευρώπη. «Οι δοκιμές μας έδειξαν ότι το περιθώριο λάθους είναι ένα στο εκατομμύριο. Αυτό αγγίζει τα ποσοστά επιτυχίας της ιριδοσκόπησης, η οποία θεωρείται γενικά ως η πιο ασφαλής μέθοδος». Σε αντίθεση με τα δακτυλικά αποτυπώματα, τα οποία αφήνουν ίχνη και μπορούν να αναπαραχθούν, με τις φλέβες των δακτύλων είναι αδύνατον να συμβεί το ίδιο καθώς βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, εξηγεί ο Jones.
H BPS σχεδιάζει να εγκαταστήσει βιομετρικά ATM σε όλα τα καταστήματά της έως το τέλος του χρόνου. Αν και πρώτη φορά στην Ευρώπη, η τεχνολογία αυτή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιαπωνία, μετά την ψήφιση νόμου το 2006, όπου κατέστησε τις τράπεζες υπεύθυνες για αναλήψεις από εγκληματίες που χρησιμοποιούν κλεμμένες ή πλαστές πιστωτικές κάρτες. Σύμφωνα με τον Jones, στην Ιαπωνία υπάρχουν σήμερα πάνω από 80.000 βιομετρικά ΑΤΜ, τα οποία χρησιμοποιούνται από 15 εκατομμύρια πελάτες.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η τεχνολογία αυτή απέτυχε να διεισδύσει τραπεζικές αγορές της Δύσης. Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό συμβαίνει καθώς υπάρχουν ορισμένα θέματα προστασίας δεδομένων που οι εμπορικές τράπεζες έχουν αποτύχει να αντιμετωπίσουν, όπως για παράδειγμα να πείσουν ότι τέτοιου είδους προσωπικά δεδομένα δεν ανήκουν στις τράπεζες αλλά στους πελάτες τους. Για τον Jones, πάντως, η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στην έλλειψη εμπορικών κινήτρων.
«Σε γενικές γραμμές ο πελάτης είναι αυτός που πληρώνει το ‘λογαριασμό’ σε περίπτωση απάτης καθώς οι τράπεζες έχουν ήδη συνυπολογίσει αυτόν τον παράγοντα στο επιχειρηματικό τους μοντέλο. Αν σε αυτό προστεθεί και το γεγονός ότι η εγκατάσταση του ATM κοστίζει χιλιάδες δολάρια, από τη δική τους άποψη δεν αξίζει τον κόπο» τονίζει ο Jones, υπογραμμίζοντας ότι η έγκαιρη υιοθέτηση των βιομετρικών ATM στην Πολωνία, αντικατοπτρίζει τη στάση της χώρας απέναντι στην τεχνολογία και την κοινωνία της πληροφορίας.
«Δεν είναι έκπληξη ότι η Πολωνία είναι η πρώτη στην Ευρώπη. Είναι μία από τις πιο δραστήριες χώρες στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής της πληροφορίας. Όταν το 2012 θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, θέλει να μπορεί να πει στον κόσμο: ‘κοίτα τι έχουμε επιτύχει’».
tvxs
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου